De kracht van ademhalen.
VAN ONBEWUST NAAR BEWUST ADEMHALEN
De hele dag zijn we onbewust bezig met ademhalen. Ieder mens ademt gemiddeld 23.000 keer per dag. We staan er niet bij stil, het gebeurt gewoon. We zijn vergeten hoe belangrijk ademhalen is. Zuurstof is namelijk de bron van leven. De longen zien eruit als de omkeerde boom. Het is zo mooi hoe het lichaam en de natuur op elkaar zijn afgestemd. De manier waarop we ademhalen bepaalt hoeveel zuurstof we kunnen opnemen maar ook hoe we ons voelen. Veel mensen ademen onbewust op een verkeerde manier. Sommige mensen beweren dat 90 % van alle mensen in het westen op een verkeerde manier ademen. De reden hiervoor is duidelijk; Spanning en stress die het leven met zich mee brengt en vooral de druk die we onszelf opleggen. Het is de moeite waard stil te staan bij je eigen ademhaling. Laat je niet misleiden door de eenvoud hiervan. Dat deed ik aanvankelijk ook. ”Ademhalen; wat is hier moeilijk aan, ik doe het al heel mijn leven” Maar inmiddels heb ik ervaren wat de kracht van ademhalen is.
Wat is een goede ademhaling?
De meest efficiënte ademhaling begint vanuit de buik (in rust) en breidt zich uit naar de borst (bij inspanning). Op deze manier kunnen we meer zuurstof opnemen. Je kunt dus 23.000 keer per dag een beetje meer zuurstof opnemen. Dit is echt fantastisch voor je lichaam en vooral voor je brein. Je brein is maar 2 tot 5 % van je totale lichaamsgewicht maar gebruikt wel 25 % van alle beschikbare energie. Zuurstof is dus superbelangrijk voor je brein.
Daarnaast zorgt een goede ademhaling voor minder stress. Ga maar na op het moment dat je gestrest bent ga je sneller, oppervlakkiger en hoger ademhalen. Als je rustig bent adem je langzaam, diep en vanuit je buik. De manier van ademhalen kan ook als een schakelaar werken. Ben je gestrest ga dan eens bewust diep, rustig en laag ademhalen en je zult merken dat je zenuwstelsel overschakelt van de ‘fight or flight’ modus naar de ‘rest and digest’ modus. Tegenwoordig ademen veel mensen echter niet meer naar de buik, maar hebben ze een hoge borstademhaling. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld ons zittend bestaan, langdurige stress en te weinig bewustzijn van het eigen lichaam. Er is van alles te lezen over ademhaling. Er zijn superfijne workshops te volgen, en vele boeken te lezen over ademhaling. Ook zijn er hele fijne meditaties met aandacht voor je ademhaling. Kijk ook weer wat bij jou past en wat voor jou werkt. Het is het waard stil te staan bij de manier waarop je ademt.
Adem je Hoofd leeg in een paar minuten.
Je kunt deze simpele oefening toepassen waar je ook bent, en wanneer je het nodig hebt. Meestal kan je merken dat je hoofd binnen een paar minuten al leger is. Als je de oefening gebruikt om in slaap te komen dan besef je pas de volgende ochtend hoe goed het heeft gewerkt!
1. Zorg dat je ontspannen ligt, zit of staat. Ontspan je schouders, je nek en je gezicht. Als je zit, zet je je benen op de grond.
2. Sluit je ogen en leg je hand op je navel.
3. Adem rustig in door je neus en zorg ervoor dat je navel naar voren komt. Probeer diep in je buik adem te halen, je borst komt dus niet zo sterk naar voren.
4. Adem rustig uit door je mond. Breng het tempo naar beneden. Ongeveer twee tellen inademen, houd je adem na het inademen twee tellen vast (tel éénentwintig, tweeëntwintig) en adem gedurende ongeveer twee tellen uit. Als je al wat meer geoefend bent kan je ook de 4,7,8 ademhaling inzetten. Adem 4 tellen in door je neus. Hou je adem 7 tellen vast. Adem 8 tellen uit. Blaas deze krachtig in gelijkmatig uit.
5. Blijf rustig ademhalen door je buik. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd “in”, wanneer je uitademt zeg je in je hoofd “uit”. Dit helpt je om je aandacht bij je adem te houden, en zo ruimte te maken in je hoofd.
6. Wanneer je merkt dat je aandacht wegglijdt, breng je je aandacht rustig terug bij je ademhaling. Zeg opnieuw de woorden “in… uit” in je hoofd om zo je aandacht vast te houden. Als je het lastig vindt om je aandacht vast te houden, zeg dan “in in in in” gedurende de gehele inademing en “uit uit uit uit” gedurende de gehele uitademing. Wees lief voor jezelf wanneer het niet lukt en er storende gedachten zijn. Bedank deze gedachte en concentreer je weer op in, uit met de ademhaling.
7. Blijf dit doen totdat je merkt dat je hoofd leeg is en je weer ontspannen bent (of in slaap valt).