Storende en helpende gedachten

Storende en helpende gedachten

Wat maken wij het onszelf toch soms ingewikkeld. We leven in een maatschappij waarin veel van ons wordt verwacht. Daarnaast verwachten we soms ook nog te veel van onszelf. Het boek dat mij veel inzicht heeft gegeven in hoe het brein werkt, is het boek geschreven door Louise L. Hay; “Je kunt je leven helen”.

Met elke gedachte die we denken, creëren we onze toekomst. Gedachtes kunnen we beïnvloeden en veranderen. Wanneer we evenwicht creëren in onze gedachten komen we verder dan wanneer we zoals het plaatje Rubbish toelaten in onze gedachten. Met affirmaties kunnen we veroordelingen en overtuigingen leren loslaten. Ik zou zeggen lees of leen het boek eens. Als je een rustig moment heb, observeer je gedachten eens.

Negatieve gedachten kunnen net zo snel groeien als onkruid van een tuin, en alle tere en mooie bloemen verstikken wanneer ze de kans krijgen om te overheersen (Eileen Caddy) Jij bent niet je gedachten!

Mijn beperkende gedachte was regelmatig; Ik ben niet goed genoeg. Deze gedachte is gekomen doordat ik niet tevreden was met mezelf. Deze gedachte heb ik inmiddels bijna nooit meer. Probeer je eigen negatieve gedachten die je over jezelf hebt los te laten en om te buigen naar een helpende gedachte. Onderstaand voorbeelden;

Het is me weer niet gelukt, ik laat het los, ik doe wat ik kan, de volgende keer gaat het me wel lukken.

Ik heb dat verkeerd aangepakt, ik laat deze gedachten los, Ik heb geleerd dat ik het ook anders kan aanpakken, de volgende keer kan ik dat veranderen. Dit heb ik wel goed gedaan.

Ik wil niet eenzaam zijn, ik laat de eenzaamheid los, ik ben vol liefde en hartelijkheid. Ik ben er klaar voor om nieuwe mensen te ontmoeten in mijn leven.

Affirmatie van Louise L Hay

In de eeuwigheid van het leven waar ik ben, is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, slechts een voortdurende kringloop van materie en ervaringen. Het leven zit nooit vast en is nooit onveranderlijk of saai, want ieder moment is nieuw en fris. Ik ben 1 met de kracht die mij creëerde en deze kracht heeft mij de kracht gegeven om mijn eigen omstandigheden te creëren. Ik verheug me in de wetenschap dat ik de kracht van mijn eigen gedachtes kan gebruiken op iedere manier die ik kies. Elk moment van mijn leven is een nieuw begin want we laten het oude achter ons. Dit moment is een nieuw begin voor mij, precies hier en nu. Alles is goed in mijn wereld.

Als het niet lukt om te stoppen met negatieve gedachten

Soms lukt het simpelweg niet om van je negatieve gedachten iets positiefs te maken. Toch kun je er ook dan voor zorgen dat je uit die vicieuze cirkel stapt. 

Maak eens een lijstje met alle dingen die je leuk vindt. Leuk om te doen, maar ook leuk om over na te denken, naar te kijken of te luisteren. 

Op het moment dat jij jezelf op zo’n negatieve gedachtenspiraal betrapt, zoek je je lijstje op en kies je er een activiteit uit waar je blij van wordt. 

En dan is het heel simpel: ga dat doen. Luister naar je favoriete, opbeurende muziek, ren een rondje, bel je beste vriend(in) e.a. dingen van je lijstje.  

Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar een goed gevoel aan overhoudt.

Het is niet makkelijk om te leren je negatieve gedachten los te laten. Daarom wil ik je ook vragen wat geduld met jezelf te hebben. De tips in deze blog werken niet allemaal direct. Je zult jezelf moeten oefenen in anders denken. Daar is tijd, geduld en zelfcompassie voor nodig.

Pas als je iets de tijd geeft, krijgt het de kans om te slagen. Dat geldt ook voor een verandering in patronen. Vooral als ze hardnekkig zijn. 

Mocht dit voor jezelf niet lukken, kan je ook hulp inschakelen van een coach of therapeut die hier gespecialiseerd in is.

Alinda de Vreede heeft helpende kaarten gemaakt om meer kracht te geven aan helpende gedachten.

Helpende gedachten, Adinda de Vreede | 9789491806117 | Boeken | bol.com

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *