Dankbaarheid

Lieve jij, 

Dankbaarheid is super belangrijk voor geluk in jouw leven. 

~“Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. ~Eckhart Tolle” 

Dankbaarheid werkt via een universele wet die je hele leven bepaalt. De wet van de aantrekkingskracht zorgt ervoor dat je meer krijgt van dat waar je dankbaar voor bent. 

Als je denkt ‘mijn werk is stom’, ‘ik kan de rekeningen niet betalen’, ‘ik denk dat ik ziek word’, ‘mijn partner waardeert mij niet (genoeg)’, dan trek je meer van deze ervaringen aan. 

Terwijl als je denkt ‘ik vind mijn werk super leuk’, ‘ik ben dankbaar voor het geld dat mijn leven binnen stroomt’, ‘ik voel mij fantastisch’, ‘ik houd van mijn partner en ben dankbaar dat hij in mijn leven is’, dan ga je meer van deze ervaringen aantrekken. Dankbaarheid is magnetisch. Hoe dankbaarder je bent, hoe meer overvloed je aan trekt. 

Niet voor niets zijn er de spreekwoorden “wat je geeft krijg je terug”, “wat je zaait ga je oogsten”. 

Hoe oprechter je bent, hoe dankbaarder jij je voelt (en daarmee geef je heel veel dankbaarheid), hoe meer je zult ontvangen. 

Wat levert het op?

Ja, goeie vraag. Dankbaarheid betaalt de rekeningen niet, en een gebroken been geneest er ook niet sneller van. Maar het helpt je wel om gelijkmoediger in het leven te staan, meer van het leven te genieten en relaties extra diepgang te geven. Het is een ‘innerlijke hulpbron die ons kan helpen en inspireren om (verder) tot bloei te komen’.

Er wordt trouwens ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van dankbaarheid en er zijn duidelijke aanwijzingen dat dankbaarheid helpt tegen piekeren en tegen angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Dankbaarheid is goed voor je hart – op allerlei manieren.

En het mooiste is dat dankbaarheid nooit opraakt. Integendeel, schrijven Bohlmeijer en Hulsbergen: ’Door dankbaarheid te beoefenen, slaan we een put in een bron die in potentie oneindig aanwezig is in de wereld: liefde, klein geluk, de lucht, de seizoenen, spel, creativiteit, gastvrijheid. En het wonderbaarlijke is dat wat we aanboren met dankbaarheid zich snel vermenigvuldigt’.

Vergrootglas

De mooiste en duidelijkste vergelijking vond ik deze: dankbaarheid werkt eigenlijk als een vergrootglas voor de mooie en fijne dingen in je leven. Dankbaarheid beoefenen wil nadrukkelijk niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent, maar wel dat je blij bent met wat er wél goed is – en dat je oog hebt voor dingen die vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn. Je gaat vanzelf ervaren dat het steeds makkelijker en vanzelfsprekender word om dankbaar te zijn. Je gaat ook voelen wat het in je lichaam gaat doen.

Schrijf elke avond voor je slapen gaat, de drie dankbare momenten van die dag op. Dat mogen grote dingen zijn en kleine dingen. Grote successen of ‘ik heb zo fijn met mijn kind een potje ganzenbord gespeeld’. Als het maar is waar jij je oprecht dankbaar voor voelt. 

Liefs Jolanda

Ik heb hier voor jullie een gratis download waar je gebruik van kan maken. Ik weet zeker dat het je iets gaat opleveren. Al blijft het wel zo, dat sommige periodes het erg lastig kunnen zijn om dankbaar te zijn. Weet ook, er komt ook een betere periode aan in je leven.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *